Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Ucapan terakhir Hazrat Maulana Syed Asad Madani Rahimahullah (1928-2006)
Sunday, August 21, 2011(Hazrat Maulana Syed Asad Madani Rahimahullah sedang ditemu-ramah oleh AU.Asif,editor majalah Fana Watch,India)


Ucapan terakhir Hazrat Maulana Syed Asad Madani Rahimahullah (1928-2006)


Hazrat Maulana Syed Asad Madani Rahimahulah ialah anak kepada Shehikhul Islam Hazrat Maulana Syed Huseein AhmedMadani Rahimahullah.Hazrat meninggal duniap ada 6 Febuari 2006 pada umur 78 tahun. Hazrat telah berkhidmat sebagai Presiden Jamiat Ulama e-Hind dari tahun 1973 sehingga akhir hayatnya.Hazrat juga ialah ahli badan eksekutif Darul Uloom Deoband dan juga majlis Syura`.

Pada 29 Ramadhan 1426 H,bersamaan (1 November 2005),selepas Solat Zuhur,Hazrat menngumpulkan ratusan Mutakifeen(yg berada dalam iktikaf di akhir Ramadhan) dan selepas Sunnah Khutbah,Hazrat berkata di hadapan mimbar:

“kepada rakan-rakan dan semua yang dihormati,rahmat yang sebaiknya telah dikurniakan kepada kita semua oleh Allah S.W.T dengan kita dimudahkan memperbaiki amalan kita dan menjalani Ramadhan degan sebaik-sebaiknya,dan dengan rahmat Allah S.W.T,diberi kita peluang untuk kita mentaati perintahNya,dan semoga Allah S.W.T menerima amalan kita semua,insyaAllah.

Adalah sukar untuk kita menjangkakan sesiapa di antara kita akan dirahmati dan diberi peluang sekali lagi dalam Ramadhan yang seterusnya.

Kamu semua yang ada di sini,telah meninggalkan keselesaan di rumah,dan mengembara dan menghadapi kesusahan semata-mata untuk akhirat kamu semua.

Dari Abu Hurairah R.Anhu bahawa Rasullah S.A.W bahawa :

“Sesiapa yang memperayai dan yakin pada Allah S.W.T dan hari akhirat,hendaklah mereka berkata berkata benar atau diam. Sesiapa yang memperayai dan yakin pada Allah S.W.T dan hari akhirat,hendaklah dia berlaku baik pada jiran-jirannya. Sesiapa yang memperayai dan yakin pada Allah S.W.T dan hari akhirat,hendaklah dia memuliakan dan melayan tetamunya.”

(Hadith Riwayat Bukhari)

Sahih Bukhari,bahagian 73, perbuatan kebaikan dan adab,hadith no.47

Kamu semua telah datang kesini,tetapi kami tidak dapat menyempurnakan hak-hak kamu.Deoband ialah pecan yang kecil dengan kemudahan dan komunikasi yang terhad,yang mana seseorang sukar untuk mencari makanan yang baik dan sedap ataupun untuk memasak,bahan-bahan sukar didapati.

Saya ada sesetengah dari Sahabat-sahabat saya yang membantu saya dan berkhidmat pada kamu semua dan semoga Allah S.W.T memberi ganjaran pada mereka untuk khidmat pada kita semua dan diberi ganjaran yang setimpal.

Kamu semua tidak mendapat hidangan makanan yang benar baik,sedap dan memenuhi citarasa dan kamu semua tidak mendapat rehat yang cukup dan disini saya ingin meminta maaf atas kekurangan ini.

Saya tidak mempunyai harapan yang banyak untuk hidup lebih lama dan sebenarnya saya semakin jauh dari kehidupan dan dekat pada kematian. Saya meminta dan merayu kamu semua berdua untuk saya dan semoga Allah S.W.T memberi kematian saya dalam iman.
Saya sangat berterima kasih kepada orang yang menguruskan Darul Uloom Deoband kerana membenarkan tetamu-tetamu saya ini datang iktikaf di dalam masjid dan semoga Allah S.W.T menerima amal kita semua.”

Kemudian Hazrat memberi kebenaran untuk menerima Baya`at pada individu-individu tertentu.

Semasa ucapan ini dia kerap menangis dan semua yang duduk di dalam majlis menangis.Rujukan:


1.Sahih al-Bukhari terjemahan bahasa inggeris oleh Sheikh Muhammad Muhsin Khan Damaat barakaatuh.

2. Artikel tentang Hazrat Maulana Syed Asad Madani Rahimahulah(1928-2006) oleh Hazrat Mufti Ubaidullah Qasmi Hafizahullah
(Ihsan majalah Bulanan “Easter Crescent”,pusat pendidikan dan kajian Markazul Maarif,Mumbai,India.)

3.http://friendsofdeoband.wordpress.com/2011/08/20/final-speech-of-maulana-syed-asad-madani
posted by Abdullah_m.e. @ 1:44 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures