Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Khasaa-il Nabawi S.A.W. ciri-ciri dan sifat yang mulia pada Nabi Muhammad S.A.W.
Friday, August 5, 2011


Khasaa-il Nabawi S.A.W. ciri-ciri dan sifat yang mulia pada Nabi Muhammad S.A.W.

dari Hazrat Anas Bin Malik R.Anhu meriwayatkan bahawa,”Rasulullah S.A.W tidaklah terlalu rendah dan tidak terlalu tinggi,sederhana ketinggiannya.warna kulitnya tidaklah terlalu putih seperti kapur,dan tidaklah terlalu gelap,atau coklat yang menampakkan kegelapan,wajahnya bersinar,malah lebih bersinar dan bercahaya dari bulan penuh pada pertengahan bulan.rambut Nabi S.A.W tidaklah terlalu lurus dan kerinting,tetapi rambut Baginda beralun.Apabila umur Baginda mencecah 40 tahun,Allah S.W.T telah mengurniakan Baginda dengan tanda dan tugas keNabian.Baginda hidup selama 10 tahun di Mekah dan 10 tahun kemudian di Madinah selepas keRasulan Baginda.Baginda wafat pada usia 60 tahun.Pada masa itu rambut puith ataupun uban tidak melebihi 20 helai pada rambut dan janggutnya."

(Hadith Riwayat Tirmizi),hadith no.1,bab pertama,ciri-ciri dan sifat mulia pada Nabi S.A.W.
Komentari

Baginda Rasullah S.AW. ialah manusia yang mempunyai ketinggian yang sederhana,tetapi sedikit tinggi.perkara ini juga telah diriwayatkan oleh Hazrat Hind Bin Abi Haa`lah R.Anhu dan lain-lain.perkara khilaf mungkin berlaku tentang perkara kedua-dua hadith ini,kerana dalam satu riwayat, apabila Nabi S.A.W berdiri di antara ramai orang dalam satu kumpulan,maka Baginda iaah yang paling tinggi di antara mereka.

perkara ini bukanlah kerana ketinggian Baginda,tetapi perkara ini ialah Mukjizat(kelebihan) yang diberi oleh Allah S.W.T di dalam memuliakan Baginda.dengan cara apa sekalipun, tiada seorang pun yang mampu mahupun diberi kesempurnaan seperti Nabi S.A.W walaupun dalam `surah Zaa`hiri(fizikal).

Diriwayatkan di dalam satu Hadith bahawa Nabi S.A.W hidup selama 10 tahun selepas diberi tanda dan kerja Nubuwwah.atas sebab inilah Baginda S.A.W mencapai umur 60 tahun.dan ini bertentangan dengan riwayat lain yang menyatakan bahawa Baginda S.A.W hidup di Madinah selama 13 tahun dan mencapai umur 63 tahun.di dalam riwayat yang lain juga ada menyatakan Baginda S.A.W mencapai umur 63 tahun.

Imam Bukhari Rahimahullah ada memberi komentari ada Hadith tentang perkara ini dengan beliau menyatakan bahawa,”hampir keseluruhan riwayat tentang umur Baginda S.A.W hidup selama 60 tahun.”para ulama telah membahas dan membincangkan perkara ini dan merumuskan bahawa:

1.Nabi S.A.W menerima Nubuwwah pada usia 40 tahun dan risalah serta wahyu dan perintah turun selepas 3 tahun.dan selepas itu Baginda S.A.W hidup selama 10 tahun di Mekah.

2. kekerapan pengiraan tentang perbezaan tempoh tidak berapa diambil berat.atas sebab inilah Hazrat Anas Bin Malik R.Anhu hanya mengira tempoh dalam riwayat dan meninggalkan unitnya.di dalam hadith di mana umur Baginda S.A.W dinyatakan sebagai 65 tahun,tahun kelahiran dan tahun wafat termasuk sebagai tahun yang berasingan.berdasarkan kepada hampir keseluruhan hadith sahih,umur Nabi S.A.W ialah 63 tahun,oleh itu,hadith lain menyokong riwayat ini.

Rujukan:

Shamail Tirmizi oleh Imam Tirmizi Rahimahullah dengan komentari dari Khasaa-il Nabawi oleh Hazrat Shehikhul Hadith Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih.
posted by Abdullah_m.e. @ 10:47 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures