Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Makan duduk di kerusi dan hidangan di atas meja
Monday, June 13, 2011Makan duduk di kerusi dan hidangan di atas meja


Hazrat Maulana Mufti Muhammad Taqi Usmani Damaat Barakaatuh mengaitkan Makan duduk di kerusi dan hidangan di atas meja dengan peristiwa ini:

Pernah sekali Hazrat Maulana Ashraf Ali Thanvi Rahmatullahi A`laih telah berada di dalam keadaaan makan duduk di kerusi dan hidangan di atas meja kerana menerima jemputan orang kenamaan.Hazrat mengakui bahawa Makan duduk di kerusi dan hidangan di atas meja tidak menyalahi undang-undang, tetapi ianya bukanlah amalan Nabi S.A.W dan Sahabat R.Anhum,dan cara makan ini memang dipengaruhi dan berasal dari amalan orang inggeris. Untuk menggelakkan daripada memakan cara inggeris,maka Hazrat makan tetapi kakinya bersila pada kerusi.dengan cara ini hazrat dapat mengelak daripada makan dengan cara yang sama dengan cara makan orang inggeris yang bukan islam.

Walaubagaimanapun, Makan duduk di kerusi dan hidangan di atas meja sebenarnya tidak salah dan tidak ada dosa yang berkait dengannya. Namun,seharusnya kita sebagai orang islam harus merujuk kepada Quran dan Sunnah di dalam kehidupan seharian kita.lebih banyak keberkatan di dalam perbuatan seharian kita mengikuti amalan Nabi S.A.W.tidak baik sebenarnya untuk menjadikan Makan duduk di kerusi dan hidangan di atas meja sebagai amalan seharian kita.adalah lebih baik sebenarnya makan di lantai sebaik yang mungkin.

Makan duduk di kerusi dan hidangan di atas meja hanyalah perlu jika kita menghormati tetamu yang kurang pengetahuan tentang Sunnah yang menjemput kita makan di rumah mereka dan samada kita ada tetamu yang tidak biasa makan di lantai.

Satu perkara yang perlu diambil berat bahawa kita seharusnya tidak bersandar semasa makan samada makan di kerusi ataupun di lantai. Kita harus membongkok sedikit kehadapan smasa menikmati hidangan.

Nabi S.A.W telah bersabda bahawa sebuah gaya yang sombong untuk mengambil makanan sambil menyokong kembali terhadap sesuatu.perbuatan ini harus dielakkan.

(Hadith riwayat Abu Daud (no.3770) dan Ibnu Majjah (no.244)).

Rujukan

1. lecture by Hazrat Maulana Mufti Muhammad Taqi Usmani Damaat Barakaatuh at Jamiah Masjid Baitul Mukarram,South Yorkshire,london,United Kingdom at 22nd July, 1993

2.Sunan Abu Daud hadith no.3770 & Sunan Ibnu Majjah ( hadith no.244)
posted by Abdullah_m.e. @ 10:55 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures