Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Cara kehidupan bersosial di dalam lingkungan Sunnah Nabi S.A.W.
Saturday, April 23, 2011

Cara kehidupan bersosial di dalam lingkungan Sunnah Nabi S.A.W.

nah maduhu wanusolli wanusallimu a`la rasulihil kariim,wa a`la alihi wasohbihi wa atba`ihi namalitiddinil qawwim..

kami memuji dan berselawat ke atas Rasul yang mulia dan ke atas Ahli keluarganya,para Sahabatnya dan para Tabi`in yng mendukung agama dan mendirikannya..

posting kali ni saya akan lamirkan rujukan bagaimana sebenarnya kita mengaplikasikan kehidupan bersosial di dalam komuniti dan masyarakat yang ditunjukkan oleh junjungan besar kita,Muhammad S.A.W kerana baginda ialah contoh terbaik dan contoh yang bagus dan baik untuk mengikuti Nabi S.A.W ialah dengan mengikuti juga para Sahabat R.Anhum kerana mereka menerima,melihat dan mengamalkanserta mengaplikasikan Sunnah Nabi S.A.W di dalam kehidupan mereka.

semoga saya dan kita semua dapat amal dan sampaikan.dan kita biasakan dan ringankan mulut kita untuk memberi salam,insyaAllah.

1. Memberi salam semasa bertemu muslim yang lain ialah satu Sunnah yang hebat bagi orang islam.Rasulullah S.A.W banyak memberi penekanan pada perkara ini.ia meningkatkan perasaan kasih pada saudara seagama kita.salam harus diberi kepadasetiap orang islam samada kita mengenalinya ataupun tidak.Salam ialah hak islam dan untuk mengenali dan mengetahui seseorang ialah bukan keperluan.

(petikan hadith ini ada di dalam sahih bukhari )

2. telah disebutkan di dalam hadith Sahih Bukhari dan Muslim bahawa Nabi S.A.W telah melalui sekumpulan kanak-kanak dan Baginda mengucapkan salam kepada mereka.Di sini kita simpulkan bahawa adalah Sunnah juga untuk memberi salam kepada kanak-kanak.

(Sahih Muslim,jilid ke-2,muka surat 214)

3. Sunnah di dalam cara memberi salam ialah seseorang harus mengucapkan dengan nada yang sederhana perkataan Assalamualaikum.untuk memberi/menjawab salam yang disertakan dengan lambaian atau isyarat tangan,anggukkan kepala atau menggerakkan jari ataupun menjawab salam dengan cara sebegini adalah bertentangan dengan Sunnah Nabi S.A.W.

(Mishkat ,jilid ke-2,muka surat 399,riwayat Tirmizi)

4. Apabila berjumpa sesama muslim,adalah Sunnah untuk bersalaman setelah memberi salam.Lelaki bersalaman sesama lelaki dan wanita sesama wanita.

(Mishkat jilid ke-2,muka surat 401,dari Bar`aa Ibn A`azib)

5. apabila memasuki sesuatu majlis,seseorang itu harus mencari tempat dimana ada tempat untuk duduk.membuatkan orang lain bangun untuk memberi laluan pada kita dan duduk tempat mereka adalah makruh dan berdosa

(petikan hadith ini ada di dalam sahih bukhari dan muslim)

6. ketika seseorang datang untuk berjumpa kita,berganjaklah sedikti dari tempat duduk sedikit walaupun temapt itu luas.ini juga adalah Sunnah dan dengan perbuatan ini,maka orang yang tiba dan datang berjumpa kita itu rasa sepeti dihormati.

(Zaadut Talibeen,hadith ini riwayat Imam Baihaqi Rah.)

7. Apabila ada 3 orang bersama,adalah tidak dibernarkan dan digalakkan untuk 2 orang dari kalangan mereka terlibat dalam perbualan apapun secara berasingan tanpa orang yang ketiga dapat mendengar.orang yang ketiga akan berasa curiga dan terasa hati.menyakiti hati mana-mana orang islam adalah berdosa.

(Sahih Muslim,jilid ke-2,muka surat 219)

8. Apabila seseorang pergi ke rumah orang lain dia harus meminta izin sebelum masuk ke dalam rumah.

(Mishkat jilid ke-2,muka surat 401)

9. Apabila kita menguap, adalah sunnah untuk menggelakkan sejauh mungkin.jika mulut tidak dapat ditutup walaupun kita telah berusaha untuk menutupnya,maka letakkan tangan yang satu lagi melapik semasa kita menutup mulut semasa menguap.semasa menguap,jangan membuat bunyi adalah tidak dibernarkan dan ia dinyatakan dalam hadith.

(sahih bukhari jilid ke-2,muka surat 919,Sahih muslim jilid ke-2,muka surat 412, dan 413)

10.mendengar nama dan panggilan yang baik adalah satu petanda yang baik dan untuk menjadi senang dan gembira dengan perkara ini juga adalah sunnah.menganggap sesuatu sebagai petanda buruk adalah dilarang.sebagai contoh,apabila seseorang bersin adalah petanda bahawa kerja yang kita lakukan tidak akan berjaya.menganggap nasib buruk akan datang apabila burung gagak melalui kita dan melihat monyet dan burung hantu berbunyi sebagai satu tanda perkara yang tidak baik akan berlaku dan ini adalah tidak berasas sama sekali dan ini akan menghasilkan keyakinan yang salah serta salah faham.dalam masa yang sama menganggap seseorang sebagai pembawa sial/nasib tidak baik dan menganggap sesuatu hari itu tidak baik adalah satu perbuatan yang dipengaruhi dan mirip-mirip syaitan.

(Mirqaat,jilid ke-9,muka surat 2 dan 6)

mengambil keputusan serta beritndak mengamalkan Sunnah Rasulullah S.A.W,maka kita akan disayangi oleh Allah S.W.T dan Sunnah ini diaplikasian dan diamalkan sesuai dengan waktu dan masanya.

rujukan

1. Beautiful Sunnah of Nabi S.A.W by Hazrat Maulana Shah Hakim Muhammad Akhtar Sahab Damaat Barakaatuh,Kutub Khana Mazahri,Karachi,Pakistan.

2. Mishkat Al Masabih by Muḥammad ibn ʻAbd Allāh Khatib Al-Tabrizi Rahmatullahi A`laih.

3. Sahih Muslim versi terjemahan ke bahasa inggeris oleh Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Abdul Hamid Siddiqui Damaat barakaatuh.
posted by Abdullah_m.e. @ 12:00 AM  
1 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures