Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Laporan Rombongan da`wah islam berjalan kaki dari London,united kingdom ke mekkah.Saudi Arabia.
Friday, April 1, 2011



Laporan Rombongan da`wah islam berjalan kaki dari London,united kingdom ke mekkah.Saudi Arabia.

nah maduhu wanusolli wanusallimu a`la rasulihil kariim,wa a`la alihi wasohbihi wa atba`ihi namalitiddinil qawwim..

kami memuji dan berselawat ke atas Rasul yang mulia dan ke atas Ahli keluarganya,para Sahabatnya dan para Tabi`in yng mendukung agama dan mendirikannya..


untuk tidak menghilangkan dan mengurangkan tumpuan serta kecintaan dalam agama Allah S.W.T,posting kali ni saya selitkan kisah jemaah jalan kaki yang bergerak dari london ke mekkah..semoga pengorbanan mereka ini diterima Allah S.W.T dan disebarkan hidayah seluruh alam.kisah ini terjadi semasa Hazrat Maulana Ihnaa`mul Hassan Rahmatullahi A`laih,iaitu semasa beliau menjadi amir jemaah sambil dibantu oleh Hazrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahi A`laih,antara tahun 1960 an-1980an.

Dari London ke Mekkah Mukarramah dengan berjalan kaki

Dicatat Dari Malfoozat Shehikhul Hadith Maulana Muhammad Zakariyya Kandhahlawi Rahmatullahi A`laih pada hari Rabu ,17 ramadhan 1390 Hijrah.

"Ini terjadi semasa rutin harian Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Kandhahlawi Rahmatullahi A`laih, bahawa pada majlis (pertemuan) dan hari itu Hazrat Maulana Ina`amul Hassan Rahmatullahi A`laih tiba melalui maklumat Hazrat adalah kaargusary (laporan) dari setiap Jemaah yang sedang bergerak. Jadi pada majlis hari ini Maulana Muhammad Umar Palanpuri Rahmatullahi A`laih membacakan laporan dari jemaah yang bergerak dari London ke Mekah Mukarramah dengan berjalan kaki. "

laporan Bhai Muhammad Masmoon

dilaporkan pada Maulana Muhammad Umar Palanpuri Rahmatullahi A`laih.
Kita semua bersyukur kerana dapat duduk dan disukai oleh majlis ini. Hati-hati kita berada di tangan Allah, Dia hanya meletakkan cinta dalam hati - meletakkan agama di dalam hati. Allah S.W.T berfirman:



(Al-Shaff:61)

“Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan RasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah Dengan harta benda dan diri kamu; Yang demikian itulah Yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat Yang sebenarnya).”

Jemaah telah keluar , dalam masa pergi ada yang dengan hutang , masalah,tetapi semuanya pergi dengan besar perjuangan, melalui Allah Ta'ala menempatkan agama di dalam hati.

Laporan Ini adalah Jemaah pertama yang bergerak dari London ke Mekah Mukarramah dengan berjalan kaki. Saya akan membacakan surat dari wakil jemaah untuk ktia semua (Setelah membaca surat ini) tidak ada penggangtung harap Jemaah selain Allah S.W.T.merekai berkata, bahawa kita melakukannya. Kerana semua keadaan yang mengatakan,bahawa Allah Ta'ala melalui kekuatan-Nya tidak ada batas.

Pernah terjadi apabila Maulana Muhammad Yusuf Khandahlawi Rahmatullahi A`laih diminta oleh seseorang, bahawa mengapa anda membuat orang mengalami sakit, petani semakin miskin? Mengapa anda melepaskan peniaga dari perniagaan mereka? Adakah baatil akan datang di dalam usaha da`wah,apabila baatil tidak boleh dimusnahkan dan dihancurkan oleh pengorbanan para wali dan orang yang hampir dengan Allah S.W.T?

Maulana Muhammad Yusuf Khandahlawi Rahmatullahi A`laih orang yang Nya jenis itu, bahawa ia tidak akan membiarkan perubahan datang ke dalam Ikram dari para masyaikh dan orang –orang lama dalam usaha da`wah. Dia berkata, "status mereka adalah sama dari singa dan contoh jemaah kita adalah seperti itu dari anai anai, bahawasebuah angka besar terlihat besar dari luar tapi di dalam itu kecil dan lemah. Seperti anai-anai ini Jemaah-jemaah kecil kecil ini akan memakan dan memusnahkan baatil besar dari yangsangat dalam dan batil akan menjadi lemah dan tidak bernyawa.”

Sekarang masa untuk Jemaah yang berangkat dari London, Jemaah berhadapan dalam cuaca yangs angat sejuk dan hujan. Lima belas tahun lalu dari hari ini kita tidak bolehmelihat Masjid di London, hari ini dua ratus Masjid telah didirikan. Mungkin di seluruh London hanya ada satu Masjid di mana pada Jumaat beberapa saudara berdoa. Hari ini di London ada 200 Masjid hidup amalan solat lima waktu setiap hari.

Seorang rakan dari Amerika Selatan berhijrah untuk memulakan hidup baru di London dan dengan dia mengahwini seorang Inggeris semasa di amerika selatan, yang hampir dua puluh tahun selepas itu beliau melawat kaum kerabat di rumah-nya di amreika selatan. Dan ia diminta oleh rakan-rakan dari amerika Selatan, "Kau datang kembali ke-negara asal kamu selepas 20 tahun, dalam dua puluh tahun perubahan apa yang anda lihat di england?" "Kesan bahawa dapat melihat orang memakai topi aneh dan ada yang diikat dengan kain di kepala mereadan yang berbahasa Urdu dan arab, bahawas etiap tempat anda boleh melihat kesan mereka. Sepertinya turun Inggeris akan
dipenuhiidengan mereka. "

mereka datang dan sudah ada di Belgium, televisyen, surat khabar dan sebagainya heboh memaparkan kisahtentang jemaah berjalan kaki ini. Walaupun para masyaikh dan orang lama kami tidak suka inidan sepatutnya tidak ada sebarang publisiti. Dan dari yang sangat dalam usaha da`wah berlangsung. Itulah apa yang mereka sukai dan tekankan dalam jemaah bergerak.

Salah satu akhbar menulis, ada beberapa orang yang memeluk Islam. Orang-orang ini cuba untuk sebarkan Islam di seluruh Eropah - untuk inilah mereka bergerak dan berjalan kaki.
Satu suratkhbar lain juga menulis,dalam masa terdekat,islam akan tersebar dengan cepat di sekitar dan dalam eropah.

Di Mumbai,India,seorang Inggeris bertanya dengan restoran untuk makanan terbaik yang sedia untuk dimakan. Dia diberitahu, ianya Biryani, dan itu dibawa kepadanya. Dia bertanya, masakan siapa dan siapa yang memakannya. Kemudian ia diberitahu, bahawa ini adalah masakan makanan Muslim. Dan dengan sebab makanan, hanya ini membuatnya menerima Islam. Bahawa orang-orang yang kualiti makanan sangat lazat, tidak diragukan lagi bagaimana harus ditinggikan agama masakan ini. Sekarang, jelaskan siapa yang memerbi hidayahdan berda`ah padanya. Sebenarnya angin hidayah sedang tersebar di seluruh dunia,ini adalah sebenarnya bersebabkan pengorbanan dan susah payah untuk agama telah dibuat,dan pada hari ini,orang bukan islam dapat memeluk agama islam dengan begitu sahaja dan begitu juga dengan orang islam,mereka semakin beramal dengan islam.

Seorang lelaki berbangsa Inggeris pernah bertanya samada Rasulullah (S.A.W) pernah berlayar merentasi lautan. Apabila diberitahu oleh para ulama’ kepadanya bahawa tiada Hadith yang menceritakan samada Rasulullah(S.A.W) pernah berlayar, lelaki Inggeris itu berkata, “Maka jadikanlah aku seorang Muslim.” Lelaki itu ditanya akan sebab dia mengambil keputusan itu dan ujarnya, “Gambaran tepat tentang lautan yang terdapat didalam Al-Quran tidak dapat diceritakan sendiri oleh pelaut berpengalaman, maka ini (Al-Quran) sudah pastilah wahyu yang diturunkan oleh Tuhan.” Dia kemudiannya memeluk Islam. Apabila Allah S.W.T ingin memberikan petunjuk dan hidayah, ia adalah sesuatu yang amat mudah, seperti contoh diatas.

Sebuah suratkhabar Jerman menerbitkan sebuah kisah terbaru mengenai pengebumian 20-25 mayat. Didorong rasa ingin tahu mengenai azab kubur, orang-orang Kristian meletakkan mayat-mayat tersebut dalam pelbagai keadaan seperti berdiri, terbalik (kepala ke bawah dan kaki ke atas), dan sebagainya. Selepas 3 hari, mereka menggali semula kubur tersebut dan mendapati mata setiap mayat terbuka dan terjojol keluar. Oleh kerana ini berkaitan dengan perkara ghaib, maka ada kemungkinan bahawa seksaan dalam kubur menyebabkan rupa luaran mayat-mayat tersebut berubah. Allah S.W.T menunjukkan pada rupa luaran mereka (mayat) yang setiap tulang hancur berantakan dan mata terbeliak ketakutan. Oleh yang demikian, mereka (para pengkaji) beranggapan bahawa mayat-mayat tersebut telah menyaksikan scenario yang menakutkan. Suratkhabar tersebut menulis, ‘selepas keputusan kajian ini, didapati bahawa azab kubur yang didakwa oleh orang-orang Islam adalah benar-benar wujud.’

Hadhrat Maulana Yusuf Khandhalawi Rahmatullahi A`laih berjanji untuk pergi ke Afrika. Saudara-saudara dari benua Afrika datang berjumpa Hadhrat Maulana, dan Hadhrat Maulana Inaamul Hassan Rahmatullahi A`laih turut berada di situ. Untuk memenuhi janji ini, satu jemaah (kami) telah dibentuk dan dihantar ke sana. Sewaktu kami berada di sana seorang paderi datang bertemu kami dan berkata, “ Apabila seseorang memeluk agama Kristian, kami berikan wang bulanan untuknya, sekiranya dia seorang pencinta seni dan keindahan, kami akan memberinya wanita-wanita cantik, dan sekiranya dia adalah seorang pegawai, maka kami akan mengaturkan sesuatu untuk kerjanya dan memberikannya gaji. Tetapi setelah kedatangan kamu, lebih ramai orang telah memeluk agama Islam, dan sesiapa yang menjadi Muslim tidak akan kembali kepada agama Kristian. Kami telah membelanjakan begitu banyak wang, tetapi berlawanan dengan kamu, apabila seseorang memeluk agama Islam kamu menyuruh mereka untuk menyertai Jama’at (berdakwah dan meneruskan kerja kenabian) – bukan kamu yang membelanjakan wang untuk mereka, tetapi kamu membuat mereka membelanjakan wang.”

Kami menjelaskan kepada paderi tersebut, “Rasulullah (S.A.W)datang dengan kekuatan ghaib dan wahyu – kitab suci – dari langit: jiwa orang yang menerima dan beriman dengan Allah dan Rasul telah dibersihkan, umpama hidup semula. Orang mati perlukan ‘bahu-bahu’ tertentu untuk membawanya (membantunya), ‘bahu’ wang, ‘bahu’ kuasa, ‘bahu’ wanita, manakala orang yang hidup tidak memerlukan ‘bahu-bahu’ ini untuk membantunya berjalan. Kerana sebab inilah kamu membelanjakan begitu banyak untuk Kristian dan kami tidak memerlukan perkara-perkara yang akan musnah ini untuk menggerakkan orang-orang hidup.”

Ujar paderi itu, “tuan, tuan mengatakan bahawa Qur’an adalah benar, kaum Yahudi menyatakan bahawa Taurat adalah benar dan kami (Kristian) mengatakan bahawa Injil adalah benar. Akhirnya kitab manakah yang benar dan kitab manakah yang sesat?” Kami membalas, “Dengan menjunjung kitab itu kita akan berdiri tinggi, kamu mengambil Injil, kaum Yahudi mengambil Taurat dan kami mengambil Qur’an.” Selepas itu paderi tersebut pun pergi dengan senyap.

Pada satu tempat, dua daripada ahli Jama’at telah ditangkap oleh pihak berkuasa yakni polis. Mereka mempunyai sekotak serbuk gigi (ubat gigi dalam bentuk serbuk) dan orang ramai menyangka bahawa itu ialah dadah. Walaubagaimana pun, setelah polis mengesahkan bahawa itu bukanlah dadah, mereka dibebaskan. Mereka menyertai Jama’at semula dan menyambung perjalanan.Tetapi selepas itu beberapa orang Arab cuba untuk mengetahui apakah sebenarnya yang berlaku. Setibanya mereka disana, mereka juga telah melihat tempat ahli Jama’at tadi ditahan. Seluruh pejabat itu termasuk pegawai wanita berkata, “ Mereka ini begitu jujur, mereka seperti Muslim sebenar. Wajah mereka langsung tidak menakutkan, mereka berulangkali membaca kitab suci mereka, berzikir dan bersembahyang, agama mereka seperti benar-benar suci dan tulen.”

Seorang paderi Perancis berusia 70 tahun telah mendapat keyakinan bahawa Islam adalah kebenaran, sekiranya dia mati sebagai seorang Kristian maka dia akan ke Jahannam, dan sekiranya dia seorang Muslim maka dia tergolong dalam orang-orang yang berjaya. Dia telah menjejalajah ke seluruh pelosok Perancis tetapi hanya menjumpai orang-orang Muslim yang menyerupai Kristian. Oleh kerana ini dia menjadi keliru, jika sekiranya dia memeluk Islam, maka dalam persekitaran Islam yang manakah patut dia tinggal? Manakah yang dikatakan persekitaran Islamik sebenar? Akhirnya sebuah Jama’at datang dan dia memerhatikan persekitaran yang mereka bawa selama 24 jam. Setelah melihat suasana Islam yang dipamerkan oleh Jama’at, paderi tadi mengatakan bahawa inilah Islam sebenar. Dia bertindak mengisytiharkan keislamannya dan memeluk Islam di tangan Jama’at. Selepas itu ahli-ahli Jama’at telah memberitahu paderi tua tersebut bahawa seorang Muslim adalah penyeru [kepada Allah], adalah sangat penting untuk menjadi seorang penyeru (dai’e) kepada Islam. “Tuan patut menjadi seorang dai’e juga,” ujar ahli-ahli Jama’at.



(Yusuf:108)

“ Katakanlah (wahai Muhammad): "Inilah jalanku, aku dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada ugama Allah dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata. Dan aku menegaskan: Maha suci Allah (dari segala iktiqad dan perbuatan syirik); dan bukanlah aku dari golongan yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain."

Paderi itu menjadi seorang dai’e yang menyeru Islam dan dengan izin Allah membawa 12 keluarga Perancis ke dalam agama Islam. Beliau tanpa banyak soal telah menerima tugas sebagai seorang penyeru agama Islam dan istiqamah dalam melaksanakan dakwah.
Dalam Madinah Tayyibah telah diadakan satu majlis ilmu didalam Masjid Nabawi dan apabila program Tashkeel dimulakan, seorang lelaki tua yang merupakan orang alim bangun dan bertanya, “Dari mana kamu ambil amalan ini?” Kami memberitahunya, “Harap tuan dapat duduk semula dan jangan mengganggu program Tashkeel. Kami akan menjelaskan kepada tuan sebentar lagi, tetapi amalan ini dibuktikan dengan dalil dari Qur’an dan Hadith, maka tuan juga perlu menulis nama tuan.”


“Inilah apa yang kami lakukan.” Shaikh Abdullah (lelaki alim tadi) berkata, “Baiklah.” Kami berkata kepadanya, “Tuan berilah sedikit masa untuk memikirkannya.” Selepas itu beliau telah datang ke India juga dan meninggalkan nota untuk Hadhrat Shaykh, kemudian beliau juga telah tashkeel dan pergi ke Dubai dan tempat-tempat lain.

Hampir 15 tahun dahulu seseorang telah bermimpi bertemu Rasulullah yang meminta supaya dihantar sebuah Jama’at ke Indonesia. Atas dasar inilah Hadhrat Maulana Muhammad Yusuf membuat Tashkeel ke tempat itu. Kata Hadhrat Maulana Yusuf, “ Kita akan mengusahakan supaya dakwah dan usaha kenabian ini sampai kepada orang-orang Kristian di sebahagian Indonesia dalam jangka masa 50 tahun,” Manakala dakwah untuk sebahagian Indonesia yang lain dalam masa 50 tahun ditetapkan oleh ulama-ulama lain. Semalam, apabila kata-kata ini diberitahu kepada Jama’at dari Indonesia, mereka mula menangis dan berkata, “Insha’Allah, sampai sahaja di sana kami akan memulakan usaha.” Sekarang, tidak akan ada lagi Muslim yang memeluk agama Kristian, bahkan orang Kristianlah yang akan berbondong-bondong memeluk Islam dengan izin Allah.


Jumlah ini dipelopori oleh Indonesia di tempat pertama, kedua Bangladesh, ketiga India dan keempat Pakistan.

Seorang Arab dari Jordan bermimpi melihat Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) datang dengan memakai Kurta India dan memikul tilam di bahunya. Dia bertanya kepada Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) akan destinasi yang ditujui baginda. Baginda menjawab, “Ke tempat dimana agama Islam kembali hidup.”

DiTurki terdapat seorang ulama’ besar yang tidak mahu membantu apabila tiba sebuah Jama’at bahkan beliau turut melarang orang awam dari berhubungan baik dengan para ahli jemaah. Ini adalah kerana beliau telah diberikan gambaran yang salah tentang usaha dakwah yang dijalankan oleh Jama’at oleh individu tertentu. Dan bagi seorang ulama yang wara’, beliau berpendapat bahawa tidak boleh menyokong dan membantu perkara yang batil (tidak benar). Akan tetapi, beliau telah datang pada hari kedua atau ketiga untuk berkhidmat sendiri kepada Jama’at. Salah seorang dari ahli Jama’at telah bertanya [tentang sebab beliau mengambil tindakan sedemikian] dan beliau menjawab, “ Saya lihat didalam mimpi, Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) berkongsi segugus anggur dengan para ahli Jama’at. Maka saya pun menghampiri baginda, tetapi baginda tidak memberi saya walau sebiji anggur. Saya pun menyatakan kepada baginda, ‘Ya Rasulullah, (Sallallahu Alayhi Wasallam) saya juga adalah umatmu.’ Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) menjawab, ‘Benar, tetapi gugusan anggur ini adalah untuk mereka yang bersusah-payah demi agama – jika kamu menginginkannya, jadilah salah seorang daripadanya (orang yang bersusah-payah demi agama).’ Mimpi ini telah membuka hati dan mengubah pemikiran saya dan atas sebab inilah saya berada di sini sekarang.”

Seorang ahli Jama’at telah ke kepulauan Marrakesh dan melihat didalam mimpi, Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) datang dan bersabda, “Sampaikan salamku kepada Jama’atmu.” Tetapi ahli jemaah ini tadi tidak berpeluang untuk menyampaikannya, dan apabila beliau berbaring untuk qailullah (tidur tengahari sebelum zohor), beliau sekali lagi bermimpi Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) datang dan bersabda, “Kamu masih belum menyampaikan salamku kepada Jama’atmu.” Maka jawab beliau, “Ya Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam), saya akan meninggalkan perkara lain dan segara menyampaikannya.” Kemudian beliau telah mengumpulkan seluruh ahli jemaah dan menyampaikan salam Rasulullah(Sallallahu Alayhi Wasallam) kepada mereka.

diterjemah dari bahasa inggeris ke bahasa malaysia oleh muhammad_efendie dengan bantuan pelajar jurusan pelajaran Islam dan Quran dari IPG kampus Tuanku Bainun.P.Pinang.


rujukan:

diterjemah dari "From London to Makkah Mukarramah"

http://truelife200vi.wordpress.com/2008/01/17/from-london-to-makkah/
posted by Abdullah_m.e. @ 11:12 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures