Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Bekerjasama (Ja`amiyyat),(Nasihat berharga untuk para pekerja agama Allah S.W.T)
Wednesday, February 9, 2011Bahagian kelima:Bekerjasama (Ja`amiyyat)

Da`wah dan Tabligh (menyampaikan agama),Taa`lem (mempelajari ilmu) dan Tasawwuf(kerohanian) ialah sesuatu yang aman dan harmoni.

Kita seharusnya memahami bahawa semua aspek yang ada di dalam orang yang bekerja untuk agama Allah S.W.T.kualiti istimewa yang ada di dalam orang yang bekerja untuk agama Allah S.W.T ialah Bekerjasama (Ja`amiyyat) dengan maksud untuk menyatukan semua pekerja agama Allah S.W.T ini yang berada di seluruh dunia,dan walau dari bahagian/aliran mana sekalipun. Inilah aspek yang terbaik, penting dan ianya adalah kualiti yang ada di dalam orang yang bekerja untuk agama Allah S.W.T.

Kami (Para Awwalin,Akkabir dan ulama e-kiraam dalam usaha da`wah dan tabligh) benar,ikhlas di dalam hati dan pemikiran kami tiada sedikitpun bantahan ataupun tentangan apa sahaja usaha untuk agama islam ini. Kita perlulah berhati-hati di dalam ucapan dan pertuturan kita.

Kepada saudara yang dimuliakan,

Kita sama sekali tidak berhak apapun untuk merendahkan,meremehkan, dan memberi hukum serta menolak usaha agama yang lain yang mana ianya memberi munafaat pada ummah yamg mana ia dilaksanakan samada melalui ucapan atau pemikiran kita. Ini ialah sesuatu yang akan membawa perpecahan baik di hati-hati orang islam,jemaah-jemaah islam dan ummah khususnya. Kita berada di sini adalah untuk bekerjasama, membantu antara satu dengan yang lain dan membawa semua orang bersama-sama. Kita sama sekali tidak ada asas,hak untuk bersangka buruk dan merendahkan apa sahaja usaha untuk agama Allah S.W.T.

Perlulah kita memahami bahawa Da`wah dan Tabligh (menyampaikan agama),Taa`lem (mempelajari ilmu) dan Tasawwuf(kerohanian) ialah sesuatu yang aman dan harmoni dan ianya adalah kerja Nubuwwah. Hanya orang yang kurang bijak sahaja yang berfikir untuk mempertimbangkan salah satu aspek di dalam kerja Nubuwwah ini sebagai konflik,pesaing,atau penentang pada kerja Nubuwwah yang lain.

Pada pendapat saya, (Hazrat Maulana Zeyad Danka D.B) saya tidak melihat perbuatan yang kurang bijak daripada ini,iaitu berfikir untuk mempertimbangkan salah satu aspek di dalam kerja Nubuwwah ini sebagai konflik,pesaing,atau penentang pada kerja Nubuwwah yang lain. (ianya benar-benar sesuatu perkara yang kurang baik).

rujukan:


1.“priceless advices for all workers of deen”/"deen ki tamaam karkoon kellie kimti maswur"
By Hazrat Maulana Zeyad Danka(D.B).
,under the guidance of Hazrat Maulana Ahmed Suleman Khatani Saheb (D.B).
Darul Mazed,Camperdown,
South Africa.
posted by Abdullah_m.e. @ 9:54 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures