Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Bahagian pertama : toleransi dan kesabaran (Nasihat yang berharga untuk para pekerja agama Allah S.W.T.)
Sunday, January 16, 2011Alhamdulillah,siri pertama terjemahan telah dimulakan dan posting tentang kata-kata penghantar dari para ulama e-kiraam sebelum ini akan di`update dari semasa ke semasa,insyaAllah.


Bahagian pertama : toleransi dan kesabaran

Kenapa setiap Nabi ialah penggembala

Salah satu faktor lain yang penting di dalam menjalankan usaha da`wah ialah sifat toleransi dan kesabaran kita di dalam membuat usaha. Ciri-ciri ini ialah salah satu syarat kelayakan wajib yang telah ada para Ambiyaa` Alaihi Mussolatu Wassalam. Sebelum Nabi S.A.W dilantik menjadi pesuruh Allah S.W.T,Allah S.W.T telah memelihara kualiti ini dengan menjadikan setiap Nabi sebagai seorang penggembala kambing.

Menjaga haiwan jenis ini khususnya memang suatu tugas yang sukar dan mencabar.Kambing ialah haiwan yang lemah.kita tidak boleh menunggang dan memukulnya. Malah kita tidak boleh mengangkut barang yang berat dan meletakkan bebanan itu untuk diangkut oleh kambing.

Kebijaksanaan untuk memilih haiwan yang lemah speperti kambing ialah,jika Nabi sebagai pesuruh Allah S.W.T. mampu mengawal kerenah dan pergerakan haiwan pada masa itu,maka pada masa akan datang apabila berurusan dengan haiwan atau yang mahluk yang lain yang lebih besar dan kuat,khususnya manusia,maka Allah S.W.T akan membuat mereka ada sifat toleransi dan kesabaran pada mereka. Ini kerana ada juga mereka juga akan berhadapan dengan mush,para penentang dan permusuhan,dan inilah kegunaan sifat toleransi dan kesabaran ini.

Pada zaman Nabi Musa Alaihi` Salam,sebelumnya baginda telah melaksanakan syarat untuk perkahwinannya dengan menjadi seoarang penggembala kambing. Baginda telah menggembala bukan untuk tempoh yang singkat,tetapi 10 tahun.di dalam Al-Quran,dinyatakan bahawa :bapa perempuan itu berkata (kepada Musa): "Aku hendak mengahwinkanmu Dengan salah seorang dari dua anak perempuanku ini, Dengan syarat Bahawa Engkau bekerja denganku selama delapan tahun; Dalam pada itu, jika Engkau genapkan menjadi sepuluh tahun, maka Yang demikian itu adalah dari kerelaanmu sendiri. dan (ingatlah) Aku tidak bertujuan hendak menyusahkanmu; Engkau akan dapati Aku insya Allah, dari orang-orang Yang baik layanannya".

(Surah Al Qashash:ayat 27)

Perlu kita fahami di sini bahawa,Nabi Musa Alaihi` Salaam telah diminta untuk menggembala kambing. Ini adalah kerana seorang Nabi akan berhubungan dan berkomunikasi samada untuk perhubungan,mahupun keperluan lain apatah lagi untuk agama.Mereka perlu bertoleransi dan besabar di dalam kesalahan manusia dan penentang-penentang mereka di dalam membawa manusia kepada agama Allah S.W.T dan dalam masa yang sama juga menghadapai cabaran di dalam tugas untuk menyeru dan menyampaikan da`wah.

Jadi,kepada pembaca yang dimuliakan, penglibatan para Ambiyaa` Alaihi Mussolatu Wassalam di dalam semua perkara banyak,tetapi kualiti toleransi dan kesabaran ialah salah satu kualiti yang agung di dalam kerja Nubuwwah.


rujukan:

“priceless advices for all workers of deen”/"deen ki tamaam karkoon kellie kimti maswur"
By Hazrat Maulana Zeyad Danka(D.B).,under the guidance of Hazrat Maulana Ahmed Suleman Khatani Saheb (D.B).
Darul Mazed,Camperdown,
South Africa.
posted by Abdullah_m.e. @ 7:47 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures