Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
`Masail` penggunaan `handphone` siri 4 dan 5
Saturday, December 25, 2010


sambungan dari `Masail` penggunaan `handphone` siri 2 dan 3.


Siri 4

Soalan :

Berapa banyakkah seseorang boleh menekan batal panggilan pada `handphone` dalam gerakan yang sama?berapa kali seseorang boleh menekan batal panggilan pada `handphone` sepanjang di dalam solah dan apakah posisi solah seseorang jika dia menekan batal panggilan pada `handphone` sebanyak 3 kali di dalam gerakan yang sama?

Jawapan:

Sebenarnya seseorang dibolehkan untuk menekan batal panggilan pada `handphone` sebanyak 3 kali dengan syarat ianya ialah pergerakan yang minimum (`amaal e-qaleel`).solahnya masih sah samada gerakan itu dibuat samada didalam gerakan yang sama atau lebih dari satu pergerakan.

Nota:
1- 3 pergerakan itu tidak boleh secara berturut-turut.

2- 3 pergerakan itu sekurang-kurangnya harus dijarakkan untuk masa di mana seseorang boleh membaca “Subhana Rabbial A`laa” lebih dari 3 kali. Jika 3 pergerakan itu semuanya dibuat dalam jarak waktu yang sama dalam membaca 3 tasbih atau kurang, dan menurut satu pandangan ini ialah `amaal e-katheer` yang mana ia boleh membatalkan solah.Oleh kerana itu, langkah berhati-hati perlu diambil.

Siri 5

Soalan :

Seseorang itu tidak mampu menekan batal panggilan pada `handphone` dengan perbuatan (`amaal e-qaleel`).jika seseorang itu membiarkan ia berbunyi,solahnya dan solah jemaah lain akan terganggu.dalam kes ini,bolehkah dia mufarakah (keluar) dari solahnya dan mematikan `handphone`nya, supaya solah disambung/diteruskan dengan tenang?

Jawapan:

Jika seseorang itu tidak mampu menekan batal panggilan pada `handphone` dengan perbuatan `amaal e-qaleel`,maka walaupun ada gangguan dari bunyi `handphone`,dia tidak boleh mufarakah (keluar) dari solahnya. mufarakah (keluar) dari solah ilah bergantung pada keadaan-keadaan yang tertentu. Gangguan di dalam solah adalah tidak sah didalam shar`ee untuk mufarakah (keluar) dari solahnya.(namun,seseorang itu bersalah kerana menganggu solah berjemaah. Kerana itu,setiap orang perlu memastikan setiap `handphone`nya telah di `off`kan sebelum bermulanya solah.)

Rujukan :

`Masail –e-mobile`
Karangan Mufti Muhammad Salmaan Mansurpuri
(beliau telah merujuk pada gurunya, Maulana Mufti Irtidaa Ul-Haq Hassan Saheb dan Darul Ifta,majlis fatwa dari Darul Uloom Deoband)
Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.
posted by Abdullah_m.e. @ 9:39 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures