Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
kisah Imran Khan,pemain kriket pakistan dengan Maulana Muhammad Saad Khandahlawi..
Sunday, November 14, 2010

(Lahore intenatonal airport,pakistan)


nah maduhu wanusolli wanusallimu a`la rasulihil kariim,wa a`la alihi wasohbihi wa atba`ihi namalitiddinil qawwim..

kami memuji dan berselawat ke atas Rasul yang mulia dan ke atas Ahli keluarganya,para Sahabatnya dan para Tabi`in yng mendukung agama dan mendirikannya..


Sewaktu Ijtima Raiwind berlansung di Pakistan, datanglah seorang pemain cricket yang terkenal diantara negara2 commonwealth (jajahan british), namanya Imran Khan. Pemain kaya kerana hasil olah raganya. Imran ini pergi berjumpa secara peribadi Maulana Saad semasa ijtima berlangsung, sampai akhirnya ditasykil oleh Maulana Saad untuk keluar di jalan Allah. Namun si pemain cricket ini mengatakan bahwa dia tidak punya waktu kerana kesibukannya.
Sebaliknya dia mengatakan bahawa walaupun dia tidak mempunyai waktu tetapi dia sudah banyak membelanjakan hartanya di sedekahkan untuk pembangunan masjid, madrasah, dan rumah asuhan anak-anak yatim dan lain2.Jadi dia merasa harta yang dia dapatkan sudah dia sisihkan untuk kebaikan umat islam.

Lalu apa jawabnya Maulana Saad :
“Wahai Imran kamu sudah berbuat membantu umat islam tapi kamu belum membantu agama islam.”

ada perbezaan antara membantu ummat islam dan membantu agama islam , contohnya :
1. rumah asuhan anak-anak yatim ini dibangunkan untuk memelihara ummat islam

2. Masjid dibuat bagus2, pasang kipas, kasih karpet ini agar umat islam nyaman ibadahnya.
sedangkan Masjid Nabi SAW sendiri cuma terbina dari pelepah kurma dan pasir tidak ada kipas dan karpet. Sebenarnya tanpa masjidpun kita bisa solat. Di Sudan masjid cuma ditandakan dengan batu. Untuk apa ada masjid ini untuk Ummat islam.

3. Madrasah dibangun agar memberi keselesaan bagi ummat islam untuk belajar.
Dizaman Nabi SAW mereka belajar dibawah-bahan pohon tidak ada madrasah di zaman Nabi SAW.

Inilah yang menjadi pertanyaan bagi Maulana Saad :
“Kamu memang sudah membantu ummat islam namun apa yang sudah kamu kerjakan untuk agama islam ?”

Mendapatkan pertanyaan seperti ini,Imrann Khan terkejut, kerana baru kali ini ada ulama yang bertanya seperti itu. Sekarang banyak orang yang sudah merasa membantu agama islam padahal belum, ini kerana yang mereka lakukan adalah untuk membantu ummat islam, bukan agama islam. Kita tidak boleh menafikan apa yang orang sudah lakukan untuk ummat islam, karena semuanya juga berpahala dilakukan. Dari membangun masjid, madrasah,rumah asuhan , semuanya ini mendatangkan pahala.

Namun Janji Allah adalah “Barangsiapa membantu agama Allah maka Allah akan bantu dia”
Janji Allah yang pertama ini adalah bagi yang membantu agama Allah baru Allah akan bantu kita.

Bagaimana membantu agama Allah ini adalah dengan mengorbankan dii,harta dan masa keluar di jalan Allah fissabillillah, dengan harta dan diri sendiri.

semoga Allah beri kita peluang dan hidayah untuk kita ambil iktibar amalkan dan sampaikan..

rujukan dan petikan dari:
Bayan Ust. Muhammad Luthfi Al Banjari:Membantu Agama vs. Membantu Ummat
Syura` Indonesia
sewaktu Takrir Musyawarah Indonesia


link:
http://dakwah-ilallah.blogspot.com/2010/11/bayan-ust-luthfi-al-banjari-membantu.html
posted by Abdullah_m.e. @ 9:26 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures