Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
dakwah dan tabligh di tempat kita belajar bagi pelajar...
Wednesday, October 27, 2010

penulis tengah program `mahluk` robot mitsubishi arm robot masa diploma dulu..

nah maduhu wanusolli wanusallimu a`la rasulihil kariim,wa a`la alihi wasohbihi wa atba`ihi namalitiddinil qawwim..

Kita semua sedia maklum,di tempat2 belajar kita samada di institut,kolej,mahupun universiti,terdapat segelintir pelajar2 terlibat dengan dakwah dan tabligh.Alhamdulillah,Allah bagi peluang pada mereka.dan bnyak asbab perubahan dengan berasbabkn mereka menambah pengorbanan untuk agama.

dan FORMULA pengorbanan ini sebenarnya telah dilaksanakan oleh Ambiyaa Alaihi mussoatu wassalam,Nabi S.A.W,Sahabat R.Anhum,Tabi`,Tabi`een,dan ulama2 terdahulu.

satu saranan saya kepada student di luar sana,ambilah takaza(keperluan) agama ini,dengan mengambil keputusan untuk mmebuat usaha dakwah tabligh ini kerana :

-semata-mata kerana Allah

-dapat memperbaiki diri dan ummat

-dapat jaga pelajaran

-dapat menggelakkan `masturat` (hubungan yang dilarang dengan wanita bukan muhrim)

-masa dihabiskan untuk agama,tidak di tempat lain.

-tempat lepak bertukar dari kedai mamak@makan ke masjid/surau.

-percakapan duniawi dikurangkan.percakapan membesarkan Allah diperbanyakkan.

-bila buat usaha dakwah tabligh,sangat mencintai dan belajar amalkan Sunnah Nabi S.A.W.

-duit pinjaman/biasiswa kita diguna untuk infak pada agama.tidak pada benda2 yang tidak perlu.

-kita mengelakkan diri dari membincangkan perkara2 yang boleh memecahkan kesatuan ummat islam.

- jazbah (keghairahan)untuk beramal meningkat.

- dapat taat perintah Allah sedikit demi sedikit secara istiqamah.

-dari `hantu` (sesetengah kes,ada student yang langsung x solat,x jaga pergaulan dan lain2,na`uzubillah),menjadi orang yang lebih baik dan sedikit demi sedikit taat pada perintah Allah..(ada kes dengan penulis juga)

dan banyak lagi.Ini adalah berdasarkan pemerhatian dan pengalaman penulis sepanjang terlibat dengan usaha dakwah dan tabligh sejak diploma hingga sekarang.

dan usaha dakwah dan tabligh ini compatible (sesuai) untuk semua orang,kerana ia ringkas dan padat serta boleh dilaksanakan oleh semua orang.

dan para ulama(eldest) yang membimbing dan menguruskan pergerakan rombongan2 dakwah ke seluruh dunia juga ada membuat tertib untuk para student buat usaha dakwah dan tabligh ini,post seterusnya saya akan posting tertibnya..

jazakaAllah.
posted by Abdullah_m.e. @ 8:24 PM  
1 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures