Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Nasihat dari Maulana Muhammad Yusuf Khandahlawi dan Maulana Sheikh Abu Hassan An-Nadwi kepada Hassan Al-Banna.
Sunday, November 14, 2010


sekitar pemandangan di Darul Uloom Deoband,india..

Nasihat dari Maulana Muhammad Yusuf Khandahlawi dan Maulana Sheikh Abu Hassan An-Nadwi kepada Hassan Al-Banna..


nah maduhu wanusolli wanusallimu a`la rasulihil kariim,wa a`la alihi wasohbihi wa atba`ihi namalitiddinil qawwim..

kami memuji dan berselawat ke atas Rasul yang mulia dan ke atas Ahli keluarganya,para Sahabatnya dan para Tabi`in yng mendukung agama dan mendirikannya..

“... Oleh itu, semasa duduk beliau (Hadratji Maulana In'amul-Hassan Sahib rah.alaih) berkata, “Maulana Muhammad Yusuf Sahib rah.alaih pernah memberi pandangan kepada Shaikh Hassan AlBanna agar memelihara kerja (agama)nya dari terlibat dengan politik dan menasihatinya agar jangan berselisih dengan kerajaan. Tetapi beliau tidak menerima (nasihat tersebut)*. Didalam masa yang lain, saya juga pernah mencadangkan perkara yang sama kepada Sayyid Ibrahim Izzat** dan menasihatinya agar membuat kerja yang positif sahaja dan jangan mengkedepankan aspek negatif. Beliau menerima pandangan saya dan bertindak menurutinya.”

Nota kaki:

*Maulana Sayyid Abul Hassan Ali Nadwi rah.alaih menulis didalam Karwan-e-Zindagi, “Telah menjadi fakta bahawa sekiranya Ikhwan tidak mengambil bahagian secara aktif didalam politik untuk beberapa tempoh masa lagi dan tidak terperangkap didalam politik (secara) praktikal, dan meneruskan kerja pengislahan dan dakwah dengan penuh tumpuan, akan berlaku revolusi Islam di dunia Arab dan kehidapan baru akan muncul. Saya telah mengetahui dari pelbagai otoriti dan sumber yang terpercaya bahawa di hujung kehidupan beliau, Syaikh Hassan AlBanna sendiri berasa amat menyesal dan berkata bahawa beliau telah masuk secara pra matang didalam arena politik dan kemudiannya berhadapan dengan masalah. Beliau mempunyai keinginan yang besar, sekiranya diberi peluang, untuk beliau sekali lagi membuat kerja (atas) daawah dan hidayah secara eksklusif supaya beliau dapat menyemai kemampuan, didalam parti secara khususnya dan kaum Muslimin secara umumnya, sesuai didalam memenuhi segala tanggungjawab dan melepasi segala ujian dan rintangan. .(Karwan-e-Zindagi, Vol.1, p. 382).

** Seorang ulama’ tersohor, pemidato yang bersemangat dan rakan karib didalam perbincangan agama, dari Mesir. Beliau meninggal dunia pada 7 Syawal 1403H (18 Julai 1987) semasa perjalanan dari Mesir ke Mekah didalam keadaan berihram. Semoga Allah mencurahkan rahmat ke atas beliau.

Sumber rujukan:

[ Terjemahan bebas, Syed Mohammad Shahid Saharanpuri, Insight into Dawat and Its Understanding & Cognition, Maktaba Yaadgaar-e-Shaikh : Saharanpur, India, 2001, pg 156-157 ]
posted by Abdullah_m.e. @ 9:55 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures