Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Bahagian kedua :menutup ke`aiban orang lain dan melihat kebaikannya.(Nasihat yang berharga untuk para pekerja agama Allah S.W.T.)
Sunday, January 23, 2011Bahagian kedua : menutup ke`aiban orang lain dan melihat kebaikannya.

Kisah Hazrat Umar R.Anhu dan orang tua.


Pada suatu malam, Umar R.Anhu keluar dari rumahnya untuk pergi ke rumah seorang muslim yang tua di dalam Bandar Madinah Munawwarah, yang mana orang tua itu sedang minum arak. Umar R.Anhu telah menegurnya dengan berkata,” aku tidak penah melihat sesuatu yang lebih teruk dari perkara ini. Engkau sudah berumur dan tua, di dalam ambang kematian dan engkau masih lagi meminum arak?. Maka orang tua itu pun menjawab pada Umar R.Anhu,” Wahai Umar, aku sedar aku telah melakukan satu kesalahan tapi engkau telah melakukan 3 kesalahan:

1. memasuki rumah orang islam tanpa izin dan kebenaran.

2. memanjat tembok rumah.

3. mencari kesalahan orang islam yang lain.

Allah S.W.T telah melarang perbuatan 3 perkara ini di dalam Al-Quran. Apabila Hazrat Umar R.Anhu mendengar teguran ini,maka beliau mula menangis dan meratap, dan perasaan takut yang amat sangat pada Allah S.W.T. Dalam masa yang sama, Hazrat Abdullah Ibn Mas`ud R.Anhu berada di luar perkarangan rumah itu. Untuk tidak menunjukkan kesan dari peristiwa ini pada Abdullah Ibn Mas`ud R.Anhu, Umar R.Anhu mengambil selendangnya untuk menyembunyikan bunyi tangisan dan ratapan, dan menutup mulutnya dengan tangan.

( Umar R.Anhu menangis kerana bukanlah disebabkan kesalahan orang tua tersebut,tetapi sebenarnya kerana kesalahan dirinya sendiri yang mana beliau sedar apabila dia ditegur orang tua itu.)

Satu perkara yang penting juga bahawa Hazrat Abdullah Ibn Mas`ud R.Anhu ialah penasihat yang isitmewa dan rapat kepada Hazrat Umar R.Anhu. Beliau selalu mengikut dan bersama dengan Umar R.Anhu pada hampir keseluruhan masa. Tetapi, apabila Umar R.Anhu keluar dari rumah orang tua itu, tetapi Abdullah Ibn Mas`ud R.Anhu tidak bertanya malah mendengar apa yang dialami oleh Umar R.Anhu di dalam rumah orang tua itu.

Semoga Allah S.W.T mengampuni kita..keadaan ini hampir sedemikian rupanya apabila kita melihat kesalahan di dalam islam, dan ia menjadi tugas kita untuk memberitahu dan berjumpa atas perkara yang penting ini. Apabila kita membongkar atau menceritakan kekurangan dan kesalahan seseorang, maka kita sebenarnya telah menjatuhkan maruah dan status serta kepercayaan orang lain terhadap individu itu.

Hazrat Maulana Muhammad Yusuf Khandahlawi Rahmatullahi Ala`ih pernah berkata bahawa apabila kita terlihat suatu kesalahan yang dibuat oleh seseorang, maka janganlah kita terkesan dengan kesalahan individu itu. Sebaliknya kita kenalah melihat pengorbanan dan susah payah yang individu itu telah buat untuk agama. Ketika itulah kita akan menyedari bahawa pengorbanan yang telah dibuat oleh seseorang itu besar dan kesalahan itu akan menjadi lemah dan kecil berbanding dengan pengorbanan yang telah dibuat. Dengan cara inilah kita akan sangat-sangat menghargai dan menghormati seseorang, dan penambahbaikan dan muhasabah (islaah) akan dibuat di dalam diri setiap individu dalam ummah.

Namun, kerana malu, orang tua itu tidak hadir di dalam majlis yang dihadiri dan dibuat oleh Hazrat Umar R.Anhu sepanjang satu bulan.. Akhirnya, pada suatu hari, ia memberanikan diri dan datang di dalam majlis dibuat oleh Hazrat Umar R.Anhu tetapi beliau duduk di bahagian belakang dan menyembunyikan dirinya. Umar R.Anhu telah sedar orang tua itu berada di dalam majlis dan Umar R.Anhu memanggil orang tua itu untuk duduk bersebelahan dengannya. Orang tua itu menyangka bahawa dia perlu mengaku kesalahannya dan membukanya pada semua orang dan dia akan rasa terhina.

Tetapi Umar R.Anhu memanggil orang tua itu untuk duduk bersebelahan dengannya dan Hazrat Umar R.Anhu telah mendekatkan mulutnya pada telinga orang tua itu dan berbisik dengan perlahan bahawa “ dengan nama Allah S.W.T aku bersumpah,tidak ada seorang pun aku beritahu dan ceritakan apa yang aku lihat pada malam itu.”Setelah itu orang tua itu pula berbisik dengan perlahan bahawa” dengan nama Allah S.W.T aku bersumpah, aku telah bertaubat dan sejak malam itu aku tidak minum arak lagi walaupun setitik.”

Kepada pembaca yang dihormati, dengan cara seperti inilah yang mana penambahbaikan dan muhasabah (islaah) akan datang pada diri setiap individu di dalam ummah, dan inilah yang diperlukan dari kita. Kita hendaklah menyembunyikan kesalahan orang lain, dan kita melihat kebaikan yang ada pada dirinya. Inilah salah satu dari sifat dan amalan para Sahabat R.Anhum dan Khulafa Ar-Rasyidin yang telah diajar dan dibentuk oleh Nabi S.A.W.


rujukan:

1. Hayatus Sahabah (lives of companions of Nabi S.A.W)
By Hazrat Maulana Muhammad Yusuf Khandahlawi Rahmatullahi Ala`ih.

2.“priceless advices for all workers of deen”/"deen ki tamaam karkoon kellie kimti maswur"
By Hazrat Maulana Zeyad Danka(D.B).,under the guidance of Hazrat Maulana Ahmed Suleman Khatani Saheb (D.B).
Darul Mazed,Camperdown,
South Africa.
posted by Abdullah_m.e. @ 10:28 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures