Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
galeri dan kenangan kepada Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih.
Friday, May 6, 2011
galeri dan kenangan kepada kepada Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih.

Assalamualaikum W.B.T kepada semua,syukur pada Allah S.W.T,kita masih diberi peluang lagi untuk memperbaiki diri kita lagi pada hari ini.Alhamdulillah,untuk posting kali ini saya ingin mengingatkan dan kalau yang belum kenal,ingin memperkenalkan seorang ulama dari India yang kealiman diakui dan diiktiraf oleh para ulama dari seluruh dunia. beliau ialah Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih,Februari 3 1898 – Mei 24 1982)orang alim di dalam bahagian hadith.nasab hazrat bersambung kepada Hazrat Saidina Abu Bakar R.Anhu,Sahabat Nabi S.A.W dan beliau anak saudara kepada Hazrat Maulana Muhammad Ilyas Khandahlawi Rahmatulahi A`laih,ulama yang meneruskan usaha da`wah dan tabligh yang diwarisi dari Nabi S.A.W.di sini saya sertakan gambar-gambar yang diambil di mazahirul uloom,tempat hazrat maulana pernah mengajar,rumah beliau dan yang ada kaitan dengan beliau.semoga kisah hidup hazrat diambil contoh tauladan bagi kita yang mana hazrat ialah pencinta agama dan sunnah Nabi S.A.W yang sejati.

kepada yang ingin khuruj fisabilillah 4 bulan ke india,pakistan dan bangladesh atau ingin menyambung pengajian samada di dalam bidang agama@kemahiran,,kalau ada kelapangan,singgahlah ke mazahirul uloom,yang terletak di bandar saharanpur,negeri uttar pradesh,India.Alhamdulillah saya sempat singgah di sini dan saya kongsikan pengalaman saya di sana dalam berbentuk gambar.semoga kita ambil manfaat,insyaAllah.

kitab Awjaz ul Masaalik (18 jilid) - dikarang oleh Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih.

contoh salinan kitab tulisan tangan Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih.

Dare jadeed - pintu masuk utama Mazahirul Uloom,Saharanpur,Uttar Pradesh District,India.pandangan pada waktu malam

Dare jadeed - pintu masuk utama Mazahirul Uloom,Saharanpur,Uttar Pradesh District,India.pandangan pada waktu siang.

Dare jadeed - bilik pengajar (atas lantai hijau ) dan asrama pelajar.

Dare jadeed - pintu masuk utama Mazahirul Uloom,Saharanpur,Uttar Pradesh District,India.

Dars gah - bilik kelas pengajian sahih bukhari di dalam Mazahirul Uloom.pandangan 1.

Dars gah - bilik kelas pengajian sahih bukhari di dalam Mazahirul Uloom.pandangan 2.

pintu masuk rumah Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih.

perpustakan peribadi Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih.

ruang belajar dan menelaah Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih.


Katcha ghar - rumah Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih, dibeli Maulana hanya dengan harga 2200 rupee.

masjid utama di Mazahirul Uloom - pandangan mimbar

masjid utama di Mazahirul Uloom - pandangan hadapan

masjid utama di Mazahirul Uloom,pandangan sisi 1

masjid utama di Mazahirul Uloom,pandangan sisi 2

pintu masuk perpustakan baru untuk Dare Jadeed Mazahirul Uloom.

kedai buku yang terletak di saharanpur,menjual kitab-kitab karya Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih,dan kedai ini milik hazrat Maulana

pemandangan bandar Saharanpur dari tingkat atas Mazahirul Uloom.


posted by Abdullah_m.e. @ 8:38 PM  
3 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures