Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
mati,hendaklah selalu berada di dalam ingatan setiap muslim
Friday, April 29, 2011


mati,hendaklah selalu berada di dalam ingatan setiap muslim

Mengingati mati

Hazrat Ibnu Umar R.Anhu berkata ,”saya adalah di antara 10 orang yang datang berjumpa dengan Nabi S.A.W. satu orang ansari bangun dan bertanya pada baginda “siapakah orang yang paling bijak dan berhati-hati ya Rasulullah?” Nabi S.A.W menjawab,”orang-orang yang mengingati mati dan membuat persediaan untuknya.orang-orang seperti inilah yang memiliki keunggulan dan bangsawan di dunia dan di kehidupan selepasnya.”

(dilaporkan oleh Ibn Abu Dunyaa dan Tabraani di dalam kitab Jamius Sagheer dengan riwayat rantaian yang jelas dan baik. Ibn Majah juga telah melaporkan dengan secara terperinci dengan riwayat rantaian hadith yang baik seperti yang ditulis dalam Targhib)

Keterangan:

Banyak hadith di dalam pelbagai topik telah diriwayatkan dari Nabi S.A.W berkenaan mengingati mati. Sesetengah hadith yang mana ianya telah pun dinyatakan di dalam hadith tentang bahagian putus harapan dan mengharap rahmat. Di antara perkara yangdiberitahu oleh Nabi S.A.W telah dinyatakan di dalam riwayat yang berlainan bahawa harus kita untuk mengingati perkara yang memutuskan kesenangan berlebihan,iaitu mati.perkara ini saya nyatakan secar berasingan kerana pentingnya pekrara yang diberitahu dan diingatkan oleh Nabi S.A.W .berlebihan mengingati mati ialah dengan maksud bahawa :

- putus harapan pada Allah S.W.T

- membuat perssiapan untuk mati.

- tidak berlebih-lebihan di dalam perkara keduniaan.

- menggelakkan mengumpul harta yang tidak perlu dan melebihi keperluan.

- membantu untuk mencari amal untuk bekalan kehidupan seterusnya.

- perkara yang menggalakkan seseorang untuk tidak membuat dosa yang sama secara berulangan.

- pencegahan dari menindas dan mengambil hak orang lain.

dalam perkara yang ringkas ia termasuk di dalam diri kita sendiri yang ada banyak manfaat dan hak pada diri kita. Atas perkara inilah paraMasyaikh di dalam bidang tariqat akan bersuluk (bersunyi diri) pada murid-murid mereka untuk mengingati mati dan istighfar atasnya.

Di dalam satu hadith dinyatakan bahawa ada budak kecil bangun di dalam satu majlis Nabi S.A.W dan berkata,”ya Rasulullah.siapakah yang paling bijak di antara muslim? Nabi S.A.W menjawab,” orang-orang yang mengingati mati dan membuat persediaan untuknya.

(Ittihaf)

Sekali Nabi S.A.W membacakan ayat:Bertanyalah (Wahai Muhammad): "Hak milik siapakah Segala Yang ada di langit dan di bumi?" katakanlah: "(Semuanya itu) adalah milik Allah. ia telah menetapkan atas dirinya memberi rahmat. Demi Sesungguhnya ia akan menghimpunkan kamu pada hari kiamat Yang tidak ada sebarang syak padanya". orang-orang Yang merugikan diri sendiri (dangan mensia-siakan pengurniaan Allah), maka mereka (dengan sebab Yang tersebut) tidak beriman.

(Al-An`am:12)

Rujukan:

1. Remembrance of death by Shehikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariyya Khandahlawi Rahmatullahi A`laih.

2.Ittihaf al-Murtaqi bi Tarajim Shuyukh al-Baihaqi by Mahmud Bin Abdul Al- Fattah Al-Nahhal.

3. Tafsir Quran Syaamil Al-Quran.
posted by Abdullah_m.e. @ 9:04 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures