Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
kenapa tiada tulisan dan bacaan Bismillah di permulaan Surah At-Taubah.
Monday, May 23, 2011Penerangan dibawah telah diberi oleh Faqihul Ummah Hazrat Maulana Mufti Muhammad Gangohi Rahmatullahi A`laih.

Semasa Hazrat Saidina Usman R.Anhu ditanya tentang kenapa tiada bacaan Bismillah di permulaan Surah At-Taubah,yang mana ia tidak seperti surah yang lain yang dibacakan Bismillah di permulaan surah,Beliau menjawab perkara ini terdapat khilaf (berbeza pendapat) yang mana ia menjadi surah yang berasingan. Ini adalah kerana Nabi S.A.W telah wafat tanpa sempat menerangkan apa pun tentang berkenaan perkara ini. Inilah kenapa tidak ditulis dan dibaca Bismillah pada permulaan Surah At-Taubah.

Walaubagaimanapun,perkara ini adalah berkaitan dan sama dengan surah Al-Anfal dimana ia adalah surah sebelum At-Taubah yang mana Bismillah telah diletakkan selepas surah ini dan terdapat ruang telah disimpan@ditutup. Dan perkara ini boleh jadi ini adalah surah yang berasingan.

(Shamaail Al-Tirmidhi ,jilid ke -2,muka surat 139)

Di dalam sahih Bukhari (jilid ke-2,mukasurat 271),ianya telah dinyatakan bahawa surah ini diturunkan untuk membatalkan perjanjian damai antara orang islam dan musyrikin. Di dalam surah ini adanya perintah untuk membunuh musyrikin dan kemurkaan Allah S.W.T pada mereka. Oleh kerana itu, Bismillah tidak ditulis dan dibaca di permulaan Surah At-Taubah yang mana maksud Bismillah itu sendiri bermaksud kepada keamnan dan belas kasihan.

Terdapat di dalam kitab Shaatbi bahawa bismillah tidak ada pada awal surah At-Taubah kerana ianya diturunkan berkaitan dengan peperangan.ini bukanah perkara utama walaupun perkara ini boleh dipertimbangkan. Sebab utama turunnya surah ini adalah sama seperti yang telah diriwayatkan oleh Hazrat Saidinia Usman R.Anhu.

(Bayaa`nul Quran,jilid ke-4,muka surat 95)

Rujukan:

1.Shamaail Al-Tirmidhi terjemahan bahasa inggeris oleh Hazrat Asy-Sheikh Muhammad ibn Abdul Rahman Ebrahim Damaat barakaatuh.

2. Sahih al-Bukhari terjemahan bahasa inggeris oleh Sheikh Muhammad Muhsin Khan Damaat barakaatuh.

3. Bayaa`nul Quran oleh Maulana Muhammad Ali Damaat barakaatuh.
posted by Abdullah_m.e. @ 8:57 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures