Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Merasa diri lebih besar dan mulia dari orang lain.
Sunday, July 24, 2011


Merasa diri lebih besar dan mulia dari orang lain.


Hazrat Maulana Shah Abrarul Haq Hardoi Sa`ab Rahmatullahi A`laih berkata,

“apabila doktor memberikan suntikan kepada seorang Putera Raja,doctor itu tidak merasa dirinya mulia dan besar dari Putera raja itu.dalam maksud yang sama apabila kita bercakap tentang agama kita tidak seharusnya merasa diri kita ini lebih besar dan mulia dari para pendengar."

Berkenaan tentang pengalaman di dalam sesuatu pengkhususan bidang dalam islam adalah dibenarkan,tetapi merasa diri sendiri lebih besar dan mulia dari orang lain adalah haram.

Ini adalah kerana criteria pengalaman dan kebesaran seseorang manusia itu hanya diketahui dan diterima oleh Allah S.W.T,yang mana perkara ini tidak akan diketahui di dunia ini.

Maruah perlu ada di dalam setiap individu dalam islam.adalah tidak dibenarkan untuk mana orang alim ataupun Sheikh/Maulana/Allamah/Ustaz walaupun untuk mempertimbangkan seorang muslim yang berdosa itu hina dan tidak akan diampunkan.jika seorang kanak-kanak membuang air kecil pada ayahnya,pakaian ayahnya akan diklasifikasikan sebagai najis tetapi tidak akan sedikitpun penurun maruah ayahnya.

Hazrat Maulana Ashraf Ali Thanwi Rahmatullahi A`laih pernah berkata,”apabila saya mengambil tanggungjawab seseorang,saya akan menganggap dia sebagai orang besar dan lebih mulia dari diri saya sendiri.”

Dalam maksud yang sama,kita semua juga harus menganggap dan memuliakan ibu,kakak di dalam keluarga kita dan semua orang islam lebih mulia dari kita di samping kita membawa dan menyebarkan perintah Allah S.W.T.

Rujukan:

1.Malfuzat Hazrat Maulana Shah Abrarul Haq Hardoi Sa`ab Rahmatullahi A`laih(Majlis Siyanat-ul-Muslimeen,Lahore,Pakistan).

2. Malfuzat Hazrat Maulana Ashraf Ali Thanwi Rahmatullahi A`laih (Darul Uloom Deoband,India)
posted by Abdullah_m.e. @ 5:47 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures