Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
mutiara pesanan & perbuatan yang harus kita contohi dari para ulama e-kiraam..(siri 2)
Wednesday, February 22, 2012


sambungan dari siri 1


pesanan 3

berkata perkara yang benar

Hazrat Maulana Shah Abrarul Haq Hardoi Rahimahullah pernah berkata:

"menyistiharkan perkara yang benar adalah sidfat wajib kepada para Ambiyaa Alaihi Mussolatu Wassalam di dalam setiap situasi,sehinggakan hidup mereka terancam,namun bagi para ulama e-kiraam,terdapat ruang untuk berdiam diri,di mana jika di dalam situasi bahaya dan memudaratkan nyawa,tetapi untuk mengisytiharkan perkara yang benar adalah lebih tinggi."

pesanan 4

setiap sunnah adanya kemuliaan dan kejayaan

Hazrat Maulana Muhammad Taqi Usmani Hafizahullah pernah berkata,

" para Sahabat R.Anhum tidak percaya bahawa adanya sunnah yang tidak penting dan signifikan.setiap sunnah Nabi Muhammad S.A.W dan kemuliaannya serta kejayaan ada di dalam keyakinan mereka.jadi adalah menjadi tanggungjawab setiap muslim untum belajar dan mengamalkan sunnah Nabi Muhammad S.A.W tanpa membezakan mana satu yang penting ataupun kurang penting."

pesanan 5

amalan Hazrat mufti Muhammad Shafi` Usmani Rahimahullah

semasa sedang memberi kuliah tnentang tajuk Istikharah,Hazrat Maulana Muhammad Taqi Usmani Hafizahullah berkata:

"saya telah nampak bapa saya yang saya hormati dan kasihi,Mufti Al-Azam,Hazrat mufti Muhammad Shafi` Usmani Rahimahullah melakukan amalan ini sepanjang dia masih hidup.
apabila berlaku sesuatu isu berbangkit dan bercanggah dan keputusan perlu dibuat dengan segera dari 2 isu itu,maka pada masa itu,beliau akan menutup matanya sebentar.

sekarang,seseorang itu tidak sedar perbuatannya dan tiada idea apa yang berlaku semasa matanya tutup.tetapi di dalam realiti,dia akan menutup matanya sambil berzikir dan mengingati Allah S.W.T untuk jangka masa sebentar dan di dalam hatinya dia berdoa pada Allah S.W.T,:

"ya Allah,adanya 2 isu yang bercanggah pendapat dan ianya berbangkit dan saya tidak mengetahui keputusan apa yang harus saya buat.letakkanlah penyelesaian masalah ini dalam hatiku,menurut apa yang terbaik padaMu,ya Allah." dan itulah dan sedikit sahaja doa di dalam hati dan isitkharah sudah selesai."

Rujukan.

1. Malfuzat Hazrat Maulana Shah Abrarul Haq Hardoi Sa`ab Rahmatullahi A`laih (Majlis Siyanat-ul-Muslimeen,Lahore,Pakistan).

2.Islahi Khutbaat oleh Hazrat Maulana Muhammad Taqi Usmani Hafizahullah,Memon Islamic Publishers,Pakistan.

3. Jamiah Masjid Baitul Mukarram, Karachi; 6th August 1993
posted by Abdullah_m.e. @ 8:49 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures