Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
Asas kepada kesatuan umat islam
Saturday, February 4, 2012


Asas kepada kesatuan umat islam

Hazrat Haji Imdadullah Muhaajir Makki Rahmatullahi A`laih ada menerangkan perkara tentang kesatuan umat islam bahawa:

"Dunia ini penuh dengan tidak amanah dan kegelisahan, yang mana setiap dari kita risau dan bimbang atas perkara ini.tidak ada di antara kita yang memepunyai cukup kemudahan mahupun keamanan,dan kerana inilah semua orang terganggu dengan 2 perkara ini dan terlepas pandang dan menyebabkan tidak bergabung dan bekerjasama untuk menyatukan umat."

orang berkata,"mesti ada gabungan dan kesatuan,supaya kebimbangan tentang perkara tidak amanah dan kegelisahan akan berakhir dan semua orang akan mendapat keamanan dan keselesaan."

Tuan yang dimuliakan,adalah benar bahawa penyembuh kepada wabak ini hanyalah dengan gabungan dan kesatuan ummat islam.


tetapi asas kepada gabungan dan penyatuan ummat islam dari pelbagai cabang dan gerakan ialah Tawaddhu (rendah diri). tanpa sifat Tawaddhu,gabungan dan kesatuan umat islam dalam rasa cinta dan kasih kepada saudara seagama yang sebenar tidak akan dapat dihasilkan.tidak amanah dan kegelisahan akan sentiasa mengambil tempat kerana adanya sifat Takabbur (bangga diri/sombong),ini kerana apabila seseorang itu merasakan dirinya besar dan sentiasa betul maka dia tidak akan menerima pandangan dan pendapat orang lain. jadi,dengan jalan ini kesatuan ummat islam tidak akan tercapai.Sebaliknya, jika semua orang belajar dan ada sifat Tawaddhu dan merasa dirinya banyak kekurangan dari orang lain maka dia akan memberikan perhatian dan menerima pendapat atau pandangan orang lain. jadi,dengan cara ini, perbezaan pendapat dan pandangan akan hilang rasa takabur,berpuak-puak/fikrah berbeza dan kesatuan ummat islam akan dapat dicapai.

pada hari ini, orang islam sangat lemah dan terlepas pandang perkara ini. ya,mereka mahu menyatukan ummat islam,tetapi realitinya dan asas kepada kesatuan ummat islam,iaitu sifat Tawaddhu,mereka tidak mengaplikasikan dan cuba belajar atasnya.sebab itulah,perbezaan pendapat dan pandangan tidak pernah berhenti dan sentiasa berjalan sehinggakan ada yang timbul salah faham dan mempertikaikan perkara yang orang lain buat.

Rujukan:

"Pak-o-Hind ke namoor 'Ulama-o-Mashaykh" oleh Hazrat Maulana Mufti Abdus Shakoor Tirmidhi Rahimahullah, Idara` Islamiya,Lahore,Pakistan.
posted by Abdullah_m.e. @ 8:07 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures