Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
pengalaman Hazrat Maulana Muhammad Tareq Jameel Hafizahullah dengan seorang pemuda dari itali semasa musim Haji di Mekkah,Arab Saudi
Sunday, October 30, 2011


pengalaman Hazrat Maulana Tareq Jameel Hafizahullah dengan seorang pemuda dari itali.


Hazrat Maulana Tareq Jameel Hafizahullah menulis dalam buku ini tentang pengalaman beliau dan mereka yang telah keluar di jalan Allah S.W.T.

pada beberapa tahun yang lepas,semasa saya (Hazrat) menunaikan Haji,telah terjumpa dengan seorang pemuda dan ia memperkenalkan dirinya pada saya. pemuda itu berkata beliau dari itali.dan beliau dari susur galur keturunan Nabi S.A.W kita,dari Saidina Hassan R.Anhu dan berasal dari Bandar Marakesh, Maghribi.atas sebab keperluan,dia telah berhijrah ke itali.semasa umurnya mencecah 23 tahun,beliau telah mengeluarkan semua lelaki muslim di itali keluar di jalan Allah S.W.T.

300 masjid telah dibina di itali,yang mana sebelum ini tiada masjid, dan bersamanya,beliau telah memimpin 70 pemuda dari itali menunaikan fardu Haji.inilah kuasa Allah S.W.T yang menghantar seorang pemuda dari maghribi membawa islam dan amalan-amalannya ke itali. Pemuda ini bukanlah orang alim apatah lagi ulama,tetapi usaha dakwah nubuwwah yang dibawa ke kehidupannya dan diaplikasikan kepada keadaan sekelilinnya telah dizahirkan usahanya oleh Allah S.W.T.kerana sedikit asbab susah payah pemuda inilah,300 masjid telah terbina diitali,dan pemuda inilah juga asbab beribu-ribu pemuda muslim telah kembali ke pangkal jalan,bertaubat dan menjadi pekerja-pekerja agama Allah S.W.T.salah seorang akkbireen ummat,eldest yang banyak berkorban untuk islam dengan berkhidmat dan musafir di seluruh dunia memberi khidmat kepada ummat,diberi perlindungan khas dari kerajaan Arab Saudi dengan kawalan sepenuhnya askar semasa menunaikan fardu Haji beberapa tahun lepas.

saya (Hazrat) kemudian memberi sedikit targhib kepada pemuda dan jemaah haji yang dibawa itu bahawa "usaha dakwah ini,ialah kerja dan tanggungjawab kita semua.saya tidak mengatakan,jadilah ahli kepada kumpulan jemaah tabligh.tidak,saya tidak mengajak kamu kepada mana-mana kumpulan pun.apa yang ingin saya katakan ialah saya dan kamu semua,kita semua adalah Hamba Allah S.W.T dan ummat kepada Muhammad S.A.W,dan menjadi mereka yang menyebarkan dan membawa usaha dakwah islam ini kepada yang lain.dan lakukanlah usaha dan sebarkanlah agama ini walau berdepan dengan kesusahan yang bakal kita hadapi."

dan Hazrat menyambung lagi,"kita lakukan ini semua untuk sukakan Allah S.W.T,di hari kiamat nanti,di telaga Al-Kawthsar,Nabi kita yang mulia,Muhammad S.A.W ,dengan tangan Baginda S.A.W,Baginda S.A.W akan memberikan kita minuman dari tangan Baginda S.A.W sendiri.segala kesusahan dan kesakitan akan hilang. di sana nanti,akan ada satu seruan,"dimana ummat akhir zaman?apabila agama islam tidak diamalkan dan terpadam dari hati ummat,ada sebahagian dari mereka yang memeluk dan berpegang teguh kepada islam serta menyampaikan dan menyebarkan mesej Nabi S.A.W tentang agama Allah S.W.T ini."

Rujukan.

1. Allah Ke Raaste Mein Nikalnay Walon Ki Hairat-Angaiz Kar-Guzarian(Astonishing Chronicles of Those That Go Out in the Path of Allah) by Hazrat Maulana Muhammad Tareq Jameel Hafizahullah (Jamia Arabia Raiwind,Lahore,Pakistan.)
posted by Abdullah_m.e. @ 12:01 AM  
2 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures