Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
(sambungan) petikan ringkasan bayan Asar oleh Maulana Muhammad Zubair-Ul Hassan Khandahlawi Ucapan dari Para ulama usaha dakwah pada ijtima tongi,
Sunday, April 11, 2010


petikan ringkasan bayan Asar

oleh Maulana Muhammad Zubair-Ul Hassan Khandahlawi

Bertarikh 22 januari 2010.

Nah maduhu Wanusolli mu ala Rasulihil Kariim...
Mere Bhaiiyo Doshtrou Gozuggrou..

Seluruh kehidupan kita perlu ikut cara Nabi S.A.W samada amalan itu kecil atau besar. Setiap amalan yang dilakukan jika mengikut cara yang ditujunkkan oleh Nabi S.A.W,amalan itu diterima oleh Allah S.W.T dan amalan itu dianggap sebagai amalan agama dan diberi pahala oleh Allah S.W.T.Jika amalan yang dilakukan tidak mengikut syariat yang dibawa oleh Nabi S.A.W maka amalan itu tidak berharga disisi Allah S.W.T. Agama ialah seluruh kehidupan kita mengikut perintah Allah S.W.T dan cara perlaksanaannya berlandaskan cara yang ditunjukkan oleh Nabi S.A.W. Apa pun amalan kita,makan,minum,pernikahan,Perjumpaan keluarga,kita perlu tahu apakah kehendak agama,apakah perintah Allah S.W.T,bagaimanakah cara melaksanakannya iaiatu mengikut cara Nabi S.A.W,maka itulah dinamakan agama.oleh kerana sekarang terlalu banyak cinta dunia masuk dalam hati maka sebab itulah cinta pada agama telah tercabut dari hati kita.oleh kerana cinta dunia tleha penuh dalam hati,maka dunia tleah menjadi matlamat hidup dan dia mencari jalannya sendiri.

Dunia mungkin membuatkan dia maju dalam kehidupannya,kemuliannya membuatkan dia dikenali dan dihormati tetapi apabila dia mati,dunia tidak akan ikut,dunia akan lepaskan dia.Berbeza dengan agama,apabila kita usaha atas agama,ikut perintah Allah S.W.T dengan cara Nabi S.A.W,kita warnakan kehidupan kita mengikut cara Nabi S.A.W,maka ini adalah perkara yang bergarga di sisi Allah S.W.T. Apabila ktia mati,agama ini akan mengikuti kita dan menyebabkan kita mendapat kemuliaan di sisi Allah S.W.T.

Masalah kita bukan kehidupan dunia,masalah kita ialah kehidupan akhirat,inilah masalah utama kita dan inilah kita perlu fikirkan.Kehidupan akhirat yang amat dahsyat dimana setiap orang akan melaluinya.Dunia adalah kehidupan sementara samada ia hidup seang atau susah,satu masa akan ditinggalkan juga,Kehidupan yang sempurna ialah kehidupan akhirat.

Semasa di dunia kita kena usaha untuk kehidupan akhirat. Ikut segala perintah Allah mengikut car Nabi S.A.W dan jika kita amalkan cara ini tanpa disedari Allah akan membentuk kehidupan dunianya.,dia akan bahagia id dunia dan di akhirat selamanya. Tetapi jika di duia dia jadikan dunia sebagai keutamaan hidupnya dan akhirat diletakkan di belakang maka di dunia dia akan rugi dan di akhirat dia akan menanggung kerugian yang amat besar. Kehidupan di dunia inilah yang membentuk kehidupan akhirat di dunia,maka dengan sendirinya kehidupan dunia akan terbentuk. Bekalan akhirat bukanlah ebnda-benda dunia kerana dunia tiada harga disisi Allah S.W.T. Nabi S.A.W pernah bersabda,”kalaulah dunia ini berharga di sisi Allah S.W.T walau sebesar sayap nyamuk.Nescaya Allah tidak berikan orang kafir walaupun seteguk air.”jika kita jadikan agama sebagai maksud hidup kita,kita akan disayangi oleh Alah S.W.T.

Asas agama ialah iman,iman akan terbentuk apabila kita banyakkan bercakap kebesaran Allah S.W.T,kehebatan Allah,kudarat dan kekuasaan Allah. Perkara inilah kita cakapkan berulang kali. Apabila seseorang bercakap sesuatu perkara dan dia sanggup korbankan dirinya untuk perkara itu bermakna ia telah yakin dalam haitnya tentang perkara itu. Begitu juga bila kita bercakap berulang-ulang tentang sifat Allah S.W.T, kebesaran Allah akan masuk dalam hati kita dan cinta terhadapNya akan wujud. Oleh sebab itu kita kena bercakap berkali-kali, berulang-ulang kehebatan dan kebesaran Allah S.W.T. Apabila kita cakap kebesaran Allah, iman akan masuk dalam hati, apabila dalam hati telah masuk iman,telah masuk cinta terhadap kebesaran Allah S.W.T ,maka anggota badannya dengan sendirinya akan ptauh dengan perintah Allah S.W.T, segala kebaikan akan wujud dan dunia akan dipenuhi keamanan dan kebahagiaan. Jika dalam hati tidak ada cinta terhadap Allah S.W.T, maka hatinya berpenyakit, maka dia akan merosakkan anggota-anggotabadan cinta dunia, maka dia akan berusaha untuk hasilkan dunia.mereka melakukan kerosakan seluruh dunia.sebab itu semua kerosakan,musibah, yang berlaku di dunia adalah kesan dari amalan buruk manusia. Apabila aalan buruk manusia naik ke langit, maka keadaan buruk juga diturunkan olehAllah S.W.T. Jika amalan yang baik naik kelangit,Allah akan buat keputusan yang baik untuk manusia.

Allah S.W.T tidak menjadikan kemajuan dunia sebagai ukuran untuk kemajuan manusia, untuk keamanan dunia, bahkan keamanan dunia terletak pada amalan-amalan baik manusia. Kita tidak perlu menuding jari kepada orang lain,kita kena lihat diri sendiri. Ini baharu kehidupan dunia,bayangkan kehidupan yang akan datangselepas mati, hanya Allah yang maha mengetahui. Peluang hanya sekali sahaja,apa yang kita usahakan di dunia itulah yang bawa kita ke akhirat. Allah dengan kasih sayangNya telah member kita satu jalan yang mudahiaitu usaha dakwah.kita jumpa manusiadan beritahu manusia,”Tuan,kehidupan akhirat adalah kehidupan yang sebenarnya,keidupan di dunia ini adalah persiapan kehidupan akhirat.” Inilah dakwah perlu kitaberikan pada manusia. Berimanlah pada kekuasaan dan kehebatan Allah S.W.T,begitu juga dakwah Nabi pada manusiam”wahai manusia,jangan kamu tetipu dengan dunia ini,dunia adalah benda yang menipukan,dunia ini menipu kamu,janganlah kamu tanam dalam hati kau cinta terhadap dunia.kehidupan yang sebenarnya adalah kehidupan akhirat.” Kita membawa kebaikan pada diri kita dna melibatkan orang lain untuk kehidupan akhirat.sesiapa yang memebuat usaha atas agama ini, di dunia,dia akan Berjaya dan di akhirat pun dia akan Berjaya.sesiapa yang meninggalkan usaha ini di dunia dia akan gagal dan di akhirat pun dia akan gagal.kita kena banyak bertaubat pada Allah,”wahai Allah,engkau hantar kami ke muka bumi ini untuk melakukan kerja yang telah Engkau beri tetapi kami tidak melakukannya,ampunkanlah dosa kami kerana telah tinggalkan Usaha ini dan ampunkanlah kami kerana telah menjadikan dunia sebagai tujuan hidup kami,kami telah hancurkan hidup kami,maka ambillah kami ya Allah untuk membuat usaha ini.”

(Maulana Muhammad Zubair meminta semua yang hadir bertaubat pada Allah,beristighfar memohon ampun pada Allah dan mohon keamanan pada Allah S.W.T, kerana kita telah bersalah meninggalkan usaha ini,usaha yang telah diberikan kepada kita. Kita tidak lakukan sepertimana yang dikehendaki Allah S.W.T,di samping itu,kita berdoa denga hati yang tulus, dan menangis-nangis semoga Allah terima kita sehingga kita mati dalam usaha yang suci murni ini.Allah S.W.T amat suka hambaNya yang berdoa tulus aripada hati sambil menangis-nangis. Dengan tasbihat,selawat dan istighfar memohon hidayat pada Allah,mohon Allah sebarkan hidayat keseluruhan permukaan bumi ini.Amiin..
posted by Abdullah_m.e. @ 3:34 PM  
1 Comments:
  • At August 23, 2011 at 4:54 PM, Anonymous budy said…

    Your blog is very complete info and relevant .. happy to visit in your blog
    I wait for a visit back to my blog

    Thanks info. success always

     
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures