Assalamualaikum..

"هذا هو معنى الحياة هو نحن هو الإسلام." تحيات.. كيف حالك.. نأمل حصلت على مباركة لك من الله

 
<

followers
komunikasi
Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!
facilities

khidmat

Innalhamdulillah,khidmat kpd pelajar samada yg berada dlm kemahiran kejuruteraan(mekanikal,elektrikal,electronic,mekatronik dsb.) @pelajar agama yg berminat.sy sedia membantu menyemak proposal, report dn mmberi cadangan kpd projek tahun akhir(FYP) atau masalah pembelajaran anda secara percuma. semoga usaha anda dimudahkan utk menamatkan pengajian dn anda dpt berkhidmat serta berjuang di jalan Allah S.W.T.hubungi sy di YM;ghostrider_mujahid.JazakaAllahu Khair.
Visitor
solat terawikh,amalan yang digalakkan di ramadhan
Monday, August 16, 2010

nah maduhu wanusolli wanusallimu a`la rasulihil kariim,wa a`la alihi wasohbihi wa atba`ihi namalitiddinil qawwim..

Alhamdululillah,hari sabtu yang lepas,Allah bagi hidayah pada saya untuk berbuka puasa dan solat tarawikh di masjid putra,putrajaya..

suasana ramadhan hidup di masjid ini,ada juga orang yang berbuka di sekitar kawasan masjid..

menu pada hari itu:
buka puasa :
nasi+sotong basah tumis sambal+sup daging+sayur kacang panjang tumis dgn tahu dan tempe+buah lai+air sarsi..

moreh :
bubur kacang durian+air sarsi

Alhamdulillah,Allah bagi kenyang,di samping selesa bersolat di dalam masjid kerana pihak masjid telah memasang air cond di ruang solat utama..

sementara menunggu waktu isya,aku membaca Al-Quran,menyambung kebiasaan,kebetulan pada hari bacaan itu sampai surah At-Taubah,maka aku telah tergamam pada ayat :
"Hanyasanya Yang layak memakmurkan (menghidupkan) masjid-masjid Allah itu ialah orang-orang Yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, (dengan adanya sifat-sifat Yang tersebut) maka adalah diharapkan mereka menjadi dari golongan Yang mendapat petunjuk." (AtTaubah :18)

bergetar hati aku membaca ayat ini,tedetik dalam hati aku,ya Allah,aku si pendosa ini pun kau pilih untuk menghidupkan masjidMu,sepatutnya aku bersyukur,lebih-lebih lagi dalam ramadhan ini,amalan dan pahala digandakan olehMu..

setelah itu azan isya pun berkumandang,terus aku ke saf depan dan menunaikan solat isya,solat2 sunat dan tarawikh,sampai ke 18 rakaat,kerana aku "emergency" ke tandas,atas2 sebab yang tidak dapat dielakkan,setelah selesai witir dan disudahi dengan doa,disediakan pula moreh,sebenarnya moreh dah dihidangkan selepas 8 rakaat,kerana majoriti jemaah hanya membuat 8 rakaat..

apa-apa halpun,aku bersyukur Allah ihsan pada aku untuk solat terawikh lagi..Amiin..
posted by Abdullah_m.e. @ 5:43 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
<
About Me

Name: Abdullah_m.e.
Home: kuala lumpur, wilayah persekutuan, Malaysia
About Me: Dan orang-orang yang terdahulu; yang mula-mula dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar” (berhijrah dan memberi bantuan), dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda kepada mereka dan mereka pula reda kepada Nya, serta Dia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah At-Taubah, Ayat 100) masih di dalam proses pembelajaran baik untuk keperluan mahupun agama..masih di dalam fasa membaiki diri..kerana diri ini tidak sempurna..
See my complete profile
Previous Post
Archives
Disclaimer

For all reader information,i`m not a ustaz,hafizul quran more so ulama`.i`m just the follower (ittiba`) of the Prophet S.A.W,the companions R.Anhum and whom who followed them from time to time until Qiyaamah.for that reason,almost all the published article,translation or journal and quote have reference.only certain do not have a reference due to that publish is personal opinion/advice of the writer.still in process of learning and purifcation.moderate opinion and neutral method.not in favor/represent of any organizational,fiqrah,political party or jamaah.what is good and there`s akhlak,we follow them.what is not very good,we make a moral story of it. This blog is published in Bahasa Malaysia so that the malay language user can understand some translation of kitab or quote from ulama` and to uphold usage of bahasa malaysia among whom understand malays.some of the kitab or reference is not published and sale in malaysia,almost majority of it is from Hindustani sub-continent and some of it from the middle-east.only certain publish in english language. Manhaj Ahlul Sunnah Wal Jamaah,follow Shafii` Mazhab. Jazakumullahu Khairan Kasthira`,

Powered by

BLOGGER

Lau ka na Bainana Al-Habib-Abdul Rahman Mohamed,Saudi Arabia..

lau kana bainana(1)

Powered by mp3skull.com

Powered by

BLOGGER

Darul Uloom Deoband,Saharanpur,India

Darul Uloom Nadwatul Ulama`,Lucknow,India.

Jamia` Darul Uloom Karachi,Pakistan.

Mazahirul Uloom,Saharanpur,India.

Darul Mustafa`,Tarim, Yaman

Darul Uloom Azaadville,South Africa.

Miftahul Uloom,Bandar Baru Sri Petaling,Kuala Lumpur,Malaysia

Ba`alawi,Kuala Lumpur,Malaysia.

Yayasan Al-Jenderami,Jenderam Hilir,Selangor,Malaysia

Yayasan Sofa`,N.Sembilan,Malaysia.

Blog Visitor Location


widgeo.net

© 2005 Assalamualaikum.. Blogger Templates by Isnaini and Cool Cars Pictures